Четвер, 28 Березня, 2024

Концепція інтегрованого розвитку «Вінниця-2030» від Сергія Моргунова

Промисловість, енергоефективність, «культурний код», доступний спорт, електронні сервіси, інтеграція Південного Бугу у міський простір, збільшення зелених зон – такими будуть просторові та змістові пріоритети Вінниці на найближче десятиріччя. Наприкінці лютого 2019 року під час чергової сесії Вінницької міської ради депутати одноголосно затвердили Концепцію інтегрованого розвитку «Вінниця-2030». Більш детально про це дізнайтеся у нашому матеріалі на yes-vinnytsia.

Мер береться за удосконалення міста

Ухвалена Концепція є дороговказом розвитку Вінниці щонайменше до 2030 року. Також вона стане рамковим документом для розробки нового Генерального плану розвитку міста. Повідомляється, що підготовка до роботи над Концепцією розпочалась ще у 2016 році. Інтегрований підхід до планування подальшого розвитку міста проходив завдяки взаємодії представників різних галузей, які разом шукали рішення.

Концепція інтегрованого розвитку міста для Вінниці досить нове поняття, які і для інших міст України. Цей принцип застосовується для розвитку територіальних громад у країнах Європи, таких як Німеччина, Швейцарія, Франція та у скандинавських країнах. Так зазначає вінницький міський голова Сергій Моргунов.

В мерії наголошують, що Вінницька міська об’єднана територіальна громада у 2030 році – це місто, в якому хочеться залишитись. І в якому комфортно жити усім вінничанам та перебувати гостям міста, а також створені умови для роботи, дозвілля та самореалізації молоді, фахівців, науковців та підприємців.

вінниця

Розписана концепція документу

Документ містить п’ять основних пріоритетних візійних частин.

Перша – «Комфортне, культурне та соціально відповідальне місто», її метою є розвиток і самореалізація людини в місті змістового дозвілля.

Друга – «Конкурентоспроможне українське місто на мапі Східної Європи». У планах модернізувати та побудувати необхідну інфраструктуру для виробництва та ведення бізнесу, створити фінансові інструменти для розвитку підприємництва міста тощо.

Третя – «Екологічне і зелене місто над річкою Південний Буг, місто сталої міської мобільності». Планується працювати над забезпечення міста якісною питною водою, в тому числі за рахунок очистки річки Південний Буг, покращити сортування, збір та переробку відходів, продовжувати впроваджувати заходи з енергоефективності, у міській мобільності надавати пріоритет пішоходам.

Четверта – «Місто збалансованого просторового розвитку». Тут заплановано актуалізувати, підсилити та продовжити лінію Корсо як головну просторову вісь розвитку міста. Лінія Корсо у Вінниці – це вул. Келецька – Пирогова – Соборна – Коцюбинського.

У документі йдеться про розвиток мереж мультифункціональних центрів та підсилення їхніх основних функцій, серед яких – транспортні, освіті, медичні, рекреаційні. Також планується підсилити функціональність історичного центру міста, інтегрувати річку Південний Буг у міський простір, посилити її рекреаційну функцію.

П’ятою візією є «Місто сильної громади» – посилення довіри та взаємодії через реалізацію спільних цілей.

.,.,.,.