Вівторок, 19 Березня, 2024

Яким чином влада забезпечить гендерну рівність у Вінниці?

Yes-vinnytsia інформує, що 22 лютого на сесії міської ради депутати утвердили  Програму «Громада за рівність» про гендерні права жінок та чоловіків. Документ містить рекомендаційні положення до 2023 року. Він забезпечує європейські стандарти безпеки та захисту однаковою мірою для людей обох статей. У Програмі йдеться про зупинення різної дискримінації і руйнування  стереотипів.

Документ протидіє домашньому насиллю і передбачає створення місцевої «гарячої лінії», каналів зв’язку через Viber, Facebook, формування єдиної бази даних організацій, які допомагатимуть жертвам домашнього насильства тощо. В результаті планують заснувати також притулок з соціально-психологічним заходом для осіб, що у зоні ризику загрозу або вже потерпіли від насильства. Також будуть проводитись профілактичні заходи серед населення щодо дискримінації.

Програму створили на основі моніторингу становища жінок і чоловіків та відносин між ними у 2017 році (замовник – проект ПРОМІС, Федерація канадських муніципалітетів) та даних Демографічного аналізу (замовник:  проект Інтегрований розвиток міст України).

Майбутніми заходами будуть навчання гендерної політики, розроблення  станлартів для представників органів місцевого самоврядування, ґендерний аналіз поточної ситуації Вінницької міської об’єднаної територіальної громади, форум з обміном гендерних аспектів із представниками громад з інших областей та бізнесу.

Програма враховує рекомендації Європейської Хартії рівності жінок і чоловіків, до якої Вінниця долучилася 2017 року. Тоді, вперше в Україні органи місцевого самоврядування долучилися до підписання документу. Також впрграма послуговуватиметься Конвенцією про ліквідацію всіх форм дискримінації щодо жінок CEDAW, Пекінською декларацією та Платформою дій.

.,.,.,.