Вівторок, 19 Березня, 2024

В СБУ виявили російський слід та назвали відповідального за підкуп виборців на Вінниччині

У Службі Безпеки заявили про документування матеріалів щодо підкупу виборців та викрили механізм, створення так званих «виборчих пірамід» під час президентських виборів. Відношення до цієї схеми мають громадяни РФ та України, які для впливу на волевиявлення громадян України тривалий час співпрацюють зі спецслужбами РФ,  про це повідомляє «yes-vinnytsia.com.ua».

За попередніми підрахунками, для забезпечення необхідної кількості голосів конкретному кандидату, планували залучити орієнтовно 680 тисяч людей, які за фінансову винагороду мали підкупали виборців. До речі фінансування «піраміди» розпочалось ще у листопаді 2018 року.  Наразі працівники силових служб проводять понад 30 обшуків у осіб, причетних до цієї схеми. Офіси кандидатів та партій не обшукують. Слідчі дії провадяться лише відносно тих, хто підпадає під підозру. Таку інформацію 21 лютого на брифінгу надав керівник департаменту захисту національної державності СБУ Віктор Кононенко.

Також  Віктор Кононенко назвав прізвище людини, відповідальної за підкуп виборців по Вінницькій області та повідомив, що основним координатором цієї незаконної схеми, яка мала забезпечити одному з кандидатів необхідну кількість голосів є народний депутат від партії «Батьківщини», прізвище якого, нажаль, не назвали. А ось що стосується підозрюваного у підкупі виборців у Вінницькій області – це довірена особа Жириновського, а саме громадянин Російської Федерації – Володимир Рябий.

Росіянина Володимира Рябого, який за інформацією СБУ у передвиборчому штабі Юлії Тимошенко відповідав за Вінниччину, 21 лютого додано до бази сайту «Миротворець». Профілі Рябого у соціальних мережах наразі знищено, але у базах органів РФ залишилися згадування про нього.

Що про нього відомо? Це 46-річний жителя Ставропольського краю – підприємець, який свого часу організував у Ставрополі автошколу, за його плечима є і певний досвід виборчих кампаній. Адже, в 2011 році він був довіреною особою лідера В. Жириновського і від його партії балотувався до думи Ставропільського краю. Пізніше, в 2015 році, вже як представник партії «Патріоти Росії» він приймав участь у виборах до міської ради міста Мінеральні Води.

Нагадаємо, що з початку передвиборчої кампанії до правоохоронних органів Вінницької області надійшло 71 звернення, в яких повідомлялося про 65 фактів порушення виборчого законодавства. За одним з них – розпочато кримінальне провадження щодо можливого підкупу виборців.

.,.,.,.